Jurnalul National: Clipuri tv mincinoase (Autoare: Magda Marincovici)
Din cauza mesajelor, adesea false, privitor la unele alimente, dependentii de tv pierd capacitatea de a se hrani sanatos
Televiziunea are o influenta negativa in privinta alegerii alimentelor, demonstreaza un studiu publicat in revista medicala Journal of Communication and Health. Noul studiu sustine ca telespectatorii, mai ales cei tineri, devin din ce in ce mai incapabili de a identifica alimentele care le sunt bune pentru sanatate din cauza informatiilor contradictorii lansate de clipurile publicitare. Rezultatul: cresterea consumului de alimente cu continut mare de grasimi si zahar in detrimentul alimentelor care ne protejeaza sanatatea. Cercetatorii de la Universitatea Houstron (SUA) au analizat comportamentul alimentar, corelat cu obiceiurile legat de televizor, a 591 de persoane. Participantii la studiu au fost rugati sa raspunda la diferite intrebari privitoare la regulile unei alimentatii echilibrate. Raspunsurile au indicat faptul ca dependentii de televizor nu stiu mai nimic despre alimentatia sanatoasa. Mai mult, aceasta categorie de persoane este predispusa la a rontai tot timpul ceva, mai ales dintre alimentele ce fac obiectul spoturilor publicitare, care adesea sunt impanate cu informatii contradictorii, chiar false privitor la substantele continute.
Date fiind mesajele confuze legate de alimentele prezentate in pauzele unor emisiuni, in reclamele din media nu este deloc surprinzator ca marii consumatori de televiziune dobandesc comportamente gresite. Pe de o parte, acestor persoane li se spune sa bea mai multe bauturi indulcite, sa rontaie tot felul de alimente, iar pe de alta parte sunt sfatuite sa evite aceste produse si sa aiba o alimentatie diversificata si echilibrata, explica Temple Northup, profesor asistent la Universitatea Houston. Consecintele sunt ingrijoratoare: incidenta alarmanta a obezitatii la toate categoriile de varsta si a bolilor cardiovasculare.