Monumente arhitectonice din Calarasi: Palatul Administrativ si Casa prefectului - Magazin - Cultura

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in Stiri / Magazin / Cultura
Monumente arhitectonice din Calarasi: Palatul Administrativ si Casa prefectului
Monumente arhitectonice din Calarasi: Palatul Administrativ si Casa prefectului
Monumente arhitectonice din Calarasi: Palatul Administrativ si Casa prefectului
Pe blogul Pagini de istorie locala, Constantin Tudor publica un nou episod din serialul sau foarte bine documentat, intitulat: O istorie a Calarasiului in imagini fotografice de ieri si de azi, si pe care il puteti citi in continuare. Episodul de azi este dedicat celui mai important edificiu din centrul orasului Calarasi - Palatul Administrativ, o cladire emblematica - si Casei Prefectului, un edificiu la fel de frumos din punct de vedere arhitectural, situat in spatele Palatului.

1. Cladiri reprezentative

PALATUL ADMINISTRATIV SI JUDECATORESC

Din punct de vedere administrativ teritoriul care intra astazi in componenta municipiului Calarasi a facut parte din fostul judet Ialomita, judet atestat documentar in anul 1470, cand avea resedinta la Orasul de Floci, pe malul Dunarii, locul in care avea sa se nasca Mihai Viteazu in anul 1558, ca fiu al Teodorei, vaduva si frumoasa negustoreasa, cum o numea cronicarul Radu Popescu. Aici, la Orasul de Floci, avea sa ramana capitala fostului judet Ialomita, pana dupa razboiul ruso-turc din anii 1769-1774, cand localitatea va fi pustiita, locuitorii sai refugiindu-se in localitatile din jur. In aceste conditii in anul 1775, domnitorul fanariot Alexandru Ipsilanti hotaraste mutarea capitalei fostului judet Ialomita la Urziceni, un targusor aflat in apropierea Bucurestiului, unde se si instaleaza ispravnicul de judet, cel care conducea judetul in numele domnitorului si era responsabil si de judecarea unor cauze, in numele domnitorului, precum si de strangerea darilor datorate domniei. Odata cu aplicarea Regulementului Organic in Muntenia, la 13 iulie 1831, la Urziceni se infiinteaza Ocarmuirea de judet, condusa de un ocarmuitor, care avea cam aceleasi atributii ca prefectul de mai tarziu. Aceleasi prevederi regulamentare infiintau in capitalele de judet tribunalele judetene si politiile judetene, institutii moderne care se ocupau de asigurarea ordinii publice si de infaptuirea justitiei la nivel local. La 14 aprilie 1833, guvernatorul rus Kiseleff hotaraste mutarea capitalei fostului judet Ialomita de la Urziceni la Calarasi, calitate pe care Calarasiul o pastreaza pana in anul 1950, cand se infiinteaza regiunile pe teritoriile administrative ale fostelor judete, astfel ca in perioada 1950-1952 Calarasiul este capitala Regiunii Ialomita. Dupa septembrie 1952 si pana in februarie 1968, cand se reinfiinteaza judetele, Calarasiul este investit drept resedinta a Raionului Calarasi, care facea parte din marea Regiunea Bucuresti. Consecinta a Hotararii adoptata de Kiseleff in aprilie 1833, sediile ocarmuirii de judet, tribunalului judetean si politiei judetene se stabilesc in Calarasi. Dar targusorul Calarasi, dezvoltat pe mosia Spitalului Coltea din Bucuresti si investit acum cu calitatea de oras resedinta de judet nu dispunea de cladiri publice de nici un fel, iar casele mai acatarii erau inca ocupate de trupele rusesti stabilite aici pentru a tine sub observare miscarile trupelor turcesti din jurul Silistrei. In aceste conditii greu s-au gasit sedii atat pentru Ocarmuire, cat si pentru Tribunal si Politie. Iata ce scrie in acest sens Pompei Samarian:
- Dupa multa truda s-a hotarat sa se ia casa in care era comandirul strajii pamantesti, maiorul Filipescu, casa proprietatii, in care sta arendasul Grigore Poenaru si casa in care era cafeneaua unuia Stefan Vasiliu.
Cum spatiile erau insuficiente, ocarmuitorul Dimitrie Polizu, primul ocarmuitor care a functionat la Calarasi pana in 1836, trimite o adresa autoritatilor centrale de la Bucuresti prin care solicita sprijin financiar pentru ridicarea la Calarasi a unei cladiri in care sa functioneze institutiile judetului. Vor urma si alte interventii scrise, ramase insa fara rezultat, situatie in care atat Ocarmuirea(Prefectura din 1864), Tribunalul, Politia cat si alte institutii judetene, infiintate dupa aplicarea Legii comunale din 1864, vor functiona multa vreme in spatii inchiriate. Aceasta situatie a durat pana la 1891, cand pe 19 iulie se perfecteaza formalitatile legale prin care Primaria Calarasi vindea Prefecturii judetului un teren de 26.999 m.p., identificat pe planul orasului drept Piata Carol I, cu obligatiunea pentru judet ca pe locul vandut sa construiasca Palatul Administrativ si Judecatoresc, a face gradina publica pe locul ce ar ramanea neocupat cu facerea Palatului.
Prefectura Calarasi cu sprijinul Ministerului de Interne face apel in anul 1894 la vestitul arhitect mehedintean Alexandru Savulescu, nimeni altul decat cel de pe ale carui planuri a fost ridicat in anul 1900 Palatul Postei din Bucuresti, actualul sediu al Muzeului National de Istorie, pentru a face planurile Palatului administrativ si judecatoresc de la Calarasi, precum si a Casei prefectului, care urma sa faca parte din acelasi ansamblu arhitectural. Cum arhitectul stia ca orasul Calarasi se dezvoltase pe o fosta proprietate a Spitalului Coltea din Bucuresti, a tinut ca o parte din arhitectura exterioara a Palatului de la Calarasi sa reproduca elemente arhitecturale ale cladirii Spitalului Coltea, dupa cum avea sa remarce si marele nostru istoric Nicolae Iorga in anul 1910, cand facea prima deplasare la Calarasi. Licitatia de constrire a Palatului de la Calarasi este adjudecata de antreprenorul italian Giuseppe D. Ciconi, devenit ulterior calarasean prin casatorie. Pe data de 11 iunie 1895, incepeau oficial lucrarile de constructie a Palatului administrativ si judecatoresc, precum si a Casei prefectului, aceasta din urma fiind finalizata deja in octombrie 1896, Palatul fiind dat in folosinta mai tarziu, pe 21 ianuarie 1898. Proiectata in stil neoclasic, cladirea era compusa din demisol partial, parter si etaj, avand in totalitate 58 de camere. De o frumusete deosebita erau Sala mare de judecata, cu ornamente interioare si lampadare din clestar, intrarea principala cu holul, scarile de acces la etaj si loggia. Cladirea a fost reabilitata in mai multe randuri. O prima lucrare importanta a avut loc in anii 1957-1958, cand s-au introdus ancorajele de otel pentru consolidarea rezistentei. Afectata serios de cutremurul din martie 1977, partea de sud, in care functiona Tribunalul si Sala mare de sedinte au fost reabilitate pana in anul 1980. Acum s-a refacut stucatura originala a cladirii si s-a aplicat o foita de aur, conform planurilor originale, care din pacate azi nu se mai pastreaza. O ultima lucrare de consolidare si reabilitare a fost inceputa in anul 2005, in baza unui grant in valoare de 2 milioane de dolari, acordat de Banca Mondiala, lucrari nefinalizate, din pacate. De la darea in folosinta si pana astazi, in Palatul administrativ si judecatoresc au functionat urmatoarele institutii si organizatii:
-Prefectura judetului Ialomita(1898-1949)
-Comitetul provizoriu al judetului Ialomita(1949-1950)
-Sfatul popular al Regiunii Ialomita(1950-1952)
-Sfatul popular al raionului Calarasi(1952-1968)
-Consiliul popular al municipiului Calarasi(1968-1981)
-Comitetul municipal PCR Calarasi(1968-1981)
-Consiliul popular al judetului Calarasi(februarie 1981-22 decembrie 1989)
-Primaria judetului Calarasi(27 decembrie 1989 - martie 1990
-Prefectura judetului Calarasi(martie 1990 - prezent)
-Consiliul judetean Calarasi(martie 1992 - noiembrie 1997)
-Tribunalul judetului Ialomita(1898-1950)
-Tribunalul Regiunii Ialomita(1950-1952)
-Tribunalul raionului Calarasi(1952-1968)
-Tribunalul judetului Ialomita(1967-1977). Dupa cutremurul din 1977 sediul Tribunalului judetului Ialomita se muta intr-o cladire de pe str. Pompieri, unde functionase un Dispensar stomatologic. Cladirea era langa fostul Restaurant Pausania(vezi fotografia de mai jos). Din 1979 sediul Tribunalului Ialomita se muta la Slobozia, unde se finalizasera lucrarile de constructie ale unui sediu nou.
-Judecatoria Calarasi(1951-1977).
In Casa Prefectului, dupa 1949, au functionat urmatoarele institutii:
-Casa Pionierilor Calarasi(1949-1980)
-Comitetul judetean UTC Calarasi(1981-1989)
-Institutul FORDOC(1993-2013)
-Compartiment al Agentiei de dezvoltare Sud Muntenia(2013-in prezent)

In final, prezentam cateva fotografii de epoca al Palatului administrativ si judecatoresc si ale Casei Prefectului.

Post scriptum: Multumesc prietenilor mei, istoricul Nicolae Tiripan si lui Florin Radulescu-directorul Muzeului municipal Calarasi pentru informatiile si imaginile fotografice din Colectia Marius Popescu-Calarasi, oferite cu multa generozitate intru sprijinirea acestui proiect virtual.

APEL CATRE CALARASENI Fac pe aceasta cale un Apel prietenesc la toti cei care detin fotografii de ieri si de azi din Calarasi, reprezentand cladiri sau aspecte din diferite domenii de activitate (economie-cultura-sport-personalitati) sa mi le trimita in format digital (scanate sau fotocopiate), la urmatoarea adresa de mail: constantintudor.cl@gmail.com. Intentionez sa realizez in spatiul virtual o FOTOTECA TEMATICA A CALARASIULUI, o provocare la care va rog sa-mi fiti partasi. Toate numele celor care-mi vor trimite fotografii in format digital vor fi mentionate atunci cand voi publica fotografiile respective. Va multumesc anticipat!

(Sursa: costeldudor.com)
(Joi 08.11.2018 10:00, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Areta Sandru: Nu trageti in Poiana Soarelui! - fragment din romanul Glontul de portelan (13.11.2018)
Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina (11.11.2018)
CRESTIN ORTODOX: Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti (11.11.2018)
Noiembrie - sfarsit de toamna in viziunea poetului Jimmy Stanescu (10.11.2018)
Anticariatul online Anticariat-Carti.com cumpara carti noi si vechi din orice domeniu (07.11.2018)
Istoria in imagini, primul episod dintr-un serial realizat de prof. dr. Constantin Tudor: PRIMARIA CALARASI (05.11.2018)
Ionut Vulpescu: In anul Centenarului Marii Uniri, in loc sa fim mai aproape de Brancusi, ne departam tot mai tare de el (31.10.2018)
Scriitorul Jean Bart a indeplinit functia de Capitan al Portului Calarasi, in perioada 1904-1906 (27.10.2018)
Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta isi cauta sponsori (25.10.2018)
Ajutorul pe care putem sa-l oferim unei fiinte dragi, care a decedat (24.10.2018)
Stela Enache, Marius Teicu, Sanda Taranu si Lucia Popescu Moraru, premiati de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice (08.10.2018)
Evenimentele inceputului de octombrie la Palatul Mogosoaia (05.10.2018)
Toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din Romania ii indeamna pe preoti si pe credinciosi sa participe la Referendum (03.10.2018)
Opiniile carturarului Ion Solcanu, remarcabil om de cultura si om politic (29.09.2018)
Programul evenimentului Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Nationala, 28 septembrie 2018, intre orele 18:00-22:30 (28.09.2018)
Astazi e ziua ta: La multi ani, Magda Marincovici! (28.09.2018)
Colectia Filatelica a Romaniei este considerata de specialistii din domeniu ca fiind printre primele 5 colectii ale lumii, ca valoare (25.09.2018)
CREDIDAM, 22 de ani in slujba artistilor (24.09.2018)
Areta Sandru: Un om inarmat cu un revolver de portelan nu greseste niciodata (18.09.2018)
Jimmy Stanescu - poet si artist calarasean, cu suflet de copil (18.09.2018)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Miercuri 14.11.2018
1 EUR +0.03% 4.6599 lei
1 USD +0.31% 4.1469 lei
Toate valutele
Marti 13.11.2018, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
DELUXE CARDS SRL
Dobroesti, Ilfov, B-dul Nicolae Balcescu nr. 65A
> Comert
AUTO GAMA COMPLET SRL
Cornetu, Ilfov, Soseaua Alexandriei nr. 1A
> Service
ARCHIVIT SRL SRL
Glina, Ilfov, Strada Dn-cb nr. 316
> Diverse
Cele mai accesate companii
ARCHIVIT SRL SRL
Glina, Ilfov, Strada Dn-cb nr. 316
> Diverse
SCEURO CARGO SRL
Chiajna, Ilfov, Soseaua de centura nr. 13
> Transport rutier
ECOPLAST SRL
Voluntari, Ilfov, Strada Andrei Muresanu nr. 31
> Mase plastice
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Case noi Pipera
Rezidential Avangarde Forest inseamna locuinta ta de vis, in mijlocul naturii, in linistea profunda si energizanta a padurii fara a trebui sa te indepartezi prea tare de oras.
> Anunturi
Dezvoltator vile si case duplex Otopeni - Blue Mountain Prop
Dezvoltatorul de vile si case duplex din Otopeni, Blue Mountain Properties, va prezinta mai multe proiecte din zona Ilfov. Primul dintre ele este VILLA PALLADIO, care este o vila cu 2 etaje, totalizand o suprafata construita de 158mp. Casa este construita
> Agentii imobiliare
Cartierul Latin Residence Prelungirea Ghencea
Cartierul Latin Residence situat in Prelungirea Ghencea vinde apartamente cu 2 si 3 camere la preturi promotionale. Contact:0767472450 Cristian Popa.
> Anunturi
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2018 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0732 sec.